10 ting du bør du vite før du velger solskjerming

Solen gir oss nødvendig lys, varme og energi. Samtidig påvirker den vår yteevne om det blir for varmt eller kaldt. Riktig solskjerming gir deg den gode balansen.

Dette bør du vite før du velger solskjerming

1. Hva er behovene dine?

Er det varmen, lyset eller innsynet du ønsker å skjerme deg mot?

  • Utvendig solskjerming er den beste løsningen for å redusere varme
  • Innvendig solskjerming er ofte tilstrekkelig for å redusere innsyn og lys

Eller kanskje du har behov for en kombinasjon? Du kan lese mer om innvendig versus utvendig solskjerming her.

2.  Innvendig solskjerming for optimalt lysinnslipp

Det er viktig med godt dagslys inne, men samtidig unngå at øyne eller skjerm blir blendet av solen. Innvendig solskjerming er gjerne en god løsning for fasader som vender mot øst. Der solen står på i morgentimene og på formiddagen, når lyset er sterkt – men varmen fremdeles ikke er påtrengende.

Det finnes i dag en rekke produkter hvor du kan styre lysinnslippet for å oppnå en god balanse mellom lys og skjerming. Innvendige persienner (link), plisségardiner, rullegardiner (link), lamellgardiner (link) osv.

3. Innvendig solskjerming for redusert innsyn

Ønsker du å redusere innsyn, for eksempel på soverommet, er plisségardiner et godt alternativ. Plisségardinene kan du dra opp og ned, og plassere akkurat der du ønsker på vinduet. På den måten unngår du å dekke hele vinduet, innsynet reduseres – men lyset slipper inn. Plisségardiner kan du i tillegg få med folie, som gjør dem tilnærmet lystette.

4. Innvendig solskjerming – bidrar til å holde kulden ute

Mange vinduer er ikke helt tette for kulden. Innvendig solskjerming kan bidra til å holde kulden ute på vinterstid. Slik kan du redusere strømkostnadene dine betraktelig.

5. Utvendig solskjerming for behagelig innetemperatur

Utvendig solskjerming er gjerne det beste alternativet for syd- og vestvendte fasader, som er mest eksponert for varmeinnslipp.  Når solen steker rett på et vanlig vindusglass, vil vinduet fungere som en 800w stråleovn pr. m2 glassflate! I tidsrommet fra april til september er problemet størst. Avhengig av hva slags produkt du velger, kan du faktisk hindre inntil 90 % av varmen å slippe inn med.

6.  Utvendig solskjerming – eller ly for regnet?

Ønsker du å bruke for eksempel terrassemarkisen i både sol og regn, må du tenke gjennom dette før du velger produkt. Det er ikke nødvendigvis all solskjerming som skjermer mot regnvær. En terrassemarkise eller andre type produkter for dette formål skal kunne tåle store påkjenninger. Derfor er kvalitet på aluminium, fjærer, beslag m.m. viktig. Det hjelper ikke med en pen duk på produktet hvis det ikke er et sterkt stativ under som holder duken stram og pen. Velg et produkt du vet vil tåle regnvær om du ønsker å bruke det når det regner.

7. Ta hensyn til klima

Værforholdene har mye å si for hva slags utvendig solskjerming du bør velge. Er det værhardt og mye vind, er markiser en dårlig løsning. Screens derimot vil kunne brukes selv om det blåser godt. Les mer om screen (link til screenartikkel).

8. Hva passer til husets form og uttrykk?

Velg solskjerming som står i stil med huset. Har du et moderne hus, for eksempel en funkisbolig, vil screens stå fint til fasadens stramme uttrykk. Vindusmarkiser derimot, passer ofte bedre på klassiske eneboliger. Velg også innvendige løsninger som passer stilen og øvrig interiør.

9.  Manuell, motorisert eller automatisk styring?

Selv om vi også leverer produkter med manuell styring, er motordrift i dag den mest vanlige løsningen for utvendig solskjermingsprodukter. Spesielt for terrassemarkiser. Her kan du også velge å sette på en vind-shaker. Det er en vindsensor som gjør at markisen automatisk går inn om det blåser for mye. De fleste produkter kan i dag leveres med motorbetjening.

Velger du en helautomatisert løsning vil produktene betjene seg selv etter behov.

10. Gode råd er ikke dyre!

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning for deg og dine behov? Vi kommer på gratis befaring. Våre eksperter vet akkurat hvilke spørsmål de skal stille deg, slik at dere sammen kan finne den optimale løsningen.   

 

5 års garanti
Alltid gratis befaring!
60 års erfaring