Utvendig eller innvendig solskjerming, når bør du velge hva?

Er det varmen eller lyset? Eller føler du deg kanskje på utstilling? Ta utgangspunkt i problemet, og velg solskjerming deretter.

Innvendig solskjerming og utvendig solskjerming dekker noen av de samme behovene, men vi har likevel klare anbefalinger for når du bør velge hva. Dette bør du vite om innvendig og utvendig solskjerming.

Og akkurat nå har vi -30% på innvendig solskjerming og screens, se kampanjeproduktene her.

Hvilket problem skal solskjermingen løse?

1. Hva ønsker du å oppnå med solskjermingen?

En løsning som reduserer varmen, eller demper generende lys? Eller kanskje har du store vinduer og føler du lever livet ditt for åpen scene?

  • Lys og innsyn. Ved generende lys eller innsyn, kan innvendig solskjerming være en god løsning. Slike løsninger påvirker i stor grad også innemiljøet, og kan bidra til en lunere atmosfære.
  • Varme. Ønsker du å redusere varmen, er hovedregelen at du bør du velge utvendig solskjerming.

2. Hvilket produkt dekker dine behov?

Etter du har bestemt hvorvidt det er en innvendig eller utvendig løsning du trenger, må du velge hva slags produkt som best løser problemet eller har det uttrykket/designet du ønsker. Det finnes en rekke ulike varianter av innvendig eller utvendig solskjerming, alle med sine funksjoner og uttrykk. Velg et produkt som dekker dine behov.

Er du usikker på hva slags solskjerming du bør velge? Jan Erik er en av våre eksperter som kan gi deg gode råd.

Hva slags utvendig solskjerming bør du velge?

Utvendig solskjerming tar selvsagt også generende sollys, men denne løsningens fortrinn er helt klart de varmedempende egenskapene. Hvor mye varme som stenges ute, er avhengig av hva slags løsning du velger. Vindustype og arkitektur er også viktig for hvilken løsning du velger.

Vindusmarkise og fasademarkise

Passer for de fleste vinduer og bygg, og steder som ikke er spesielt vindutsatte. Markisene kan leveres i alt fra enkle og stilfulle markiser til store fasademarkiser. En vindusmarkise tar inntil 70-75% av varmen. Les mer om vindusmarkise.

Kurvmarkise

Kurvmarkiser kan også passe godt til enkelte bolighus, som for eksempel eldre bygg.

Utvendig persienne

Utvendige persienner er anvendelig for de fleste boligtyper og vinduer. Persienner er en svært effektiv form for solskjerming, som tar inntil 80-85 % av varmen. Les mer om utvendig persienne.

Screen

Screen har blitt et populært solskjermingsalternativ de senere år. Du kan ha screen på de fleste typer hus, men disse er spesielt lekre på moderne hus, som for eksempel funkishus. Screen egner seg for små og mellomstore vinduer. Det er et enkelt produkt som er lett å betjene, det trenger ikke mye vedlikehold og du kan regne med svært lite service.

Screen er det produktet som tar mest varme, inntil 90-93%. I tillegg beholder du utsynet. Les mer om screen.

Kombiner ulike typer solskjerming

Mange velger å kombinere ulike utvendige solskjermingsløsninger. En kombinasjon av terrassemarkise og screen er for mange en god løsning. Ta ned screens før du forlater huset om morgenen, og du vil komme hjem til et hus med behagelig temperatur. Ta opp screens og slipp lyset inn på ettermiddagen, og ta ut terrassemarkisen – slik at du får skjermet uteplassen.

Hva slags innvendig solskjerming bør du velge?

Generende sol, lys og innsyn kan du løse med ulike former for innvendig solskjerming. Hva slags type produkt du velger, er avhengig av hva slags vindu du har, hvilket uttrykk du ønsker og hvordan du ønsker å regulere lyset.

Fargevalg

Vær bevisst i valg av farger. Mørke farger tar mer lys og sol enn lyse farger og transparente stoffer. Det er likevel viktig å være klar over at innvendig solskjerming ikke har de samme varmereduserende egenskaper som utvendig solskjerming. Innvendige løsninger ikke er laget for å redusere varmen, men vil ta av for den verste solsteken. Dette gjør at varmen vil føles noe redusert, rundt 20% pleier vi å si. Mørke farger vil ta noe mer varme enn lyse farger.

Ulike uttrykk med ulike materialer

Hva slags løsning du velger, er med på å skape innemiljøet. Velger du løsninger med stoff, vil dette for eksempel bidra til et lunere uttrykk. Stoff gjør også noe med lyden i rommet, og vil i større grad dempe klangen.

Plisségardiner

Plisségardiner er svært populære. De har et moderne uttrykk og du får mange funksjoner i en og samme gardin. Du kan for eksempel la plisségardinen henge ned fra toppen av vinduet, eller du kan heise den opp fra bunn. Den kan også plasseres midt i vinduet. Det gjør den ekstremt fleksibel for både innsyns- og solskjerming.

Mange som ønsker plisségardiner, har sidehengslet H-vindu. Da kan det være en smart løsning å montere en plisségardin i hvert enkelt vindusfelt. Du kan da åpne det ene vinduet, samtidig som du kan ha det andre lukket. Ved denne løsningen kan plisségardinen monteres helt inni rammen, og du trenger ikke fjerne ting fra vinduskarmen selv om gardinen er trukket ned. Les mer om plisségardiner.

Rullegardin

Rullegardiner er særlig godt egnet for boliger med rene gispsflater og ingen vinduskarmer. Her anbefaler vi gjerne et dekkbrett som ivaretar de rene og rette flatene. Rullegardiner er en fin løsning for både store og små vinduer. Les mer om rullegardiner.

Lamellgardiner

Lamellgardiner er spesielt godt egnet for høye vinduer. Lamellene åpner for et fantastisk lys og fargespill, og gjør det enkelt å slippe inn akkurat ønsket lysmengde. Les mer om lamellgardiner.

Hvor mye vedlikehold kreves på utvendig versus innvendig solskjerming?

Generelt sier vi at innvendig solskjerming krever mindre vedlikehold enn utvendig solskjerming, da stoffene ikke utsettes for samme slitasje. Men dette er naturligvis helt avhengig av bruk.

Hovedregelen er at alle produkter holder seg bedre med jevnt og godt vedlikehold.

Vår montør Daniel sjekker at markisen fungerer som den skal. Her er det brukt både markiser og screens for å skjerme solen både ute og inne.

Hva er prisforskjellene mellom utvendig og innvendig solskjerming?

Det er vanskelig å sammenligne de ulike produktene rent prismessig, for utvendige løsninger styres ofte med motor, mens innvendige løsninger ofte er manuelle. Dette skaper forskjell i prisen. Du må også ta med produktets varighet når du beregner pris, og dette er igjen avhengig av vedlikehold.

Generelt kan vi si at det ikke er store forskjeller mellom prisen på de utvendige produktløsningene. Her ligger prisforskjellen først og fremst i størrelse, funksjoner og styringsform. Prisen på innvendige løsninger er i snitt rundt 1/3 av prisen på utvendige løsninger.

Ta en gjennomgang av huset ditt, hvilke behov har du i de ulike rommene? Sett deg godt inn i de ulike løsningene før du velger. Eller ta kontakt med oss. Vi vet akkurat hvilke løsninger som er best egnet for ulike behov, vinduer og arkitekturer. Vi hjelper deg gjerne.

5 års garanti
Alltid gratis befaring!
60 års erfaring