Sov godt på lyse sommernetter – velg riktig solskjerming

Å sove godt er viktig for kropp og hode, sommer som vinter. Her får du våre beste tips til solskjerming på soverommet.

Vi kjenner alle følelsen, å bli vekket av solen altfor tidlig på en fridag. Så irriterende! Eller barn som ikke vil sove fordi det er lyst ute. Ifølge Helsedirektoratet* er søvnvansker en av de vanligste helseplagene i befolkningen. Et av rådene for bedre søvn er å ha et mørkt og kjølig soverom.

Ken André er en av våre rådgivere og vet akkurat hva som skal til for at du skal få gode søvnforhold.

Individuelle forskjeller

Vi har alle ulike behov for hvordan vi best bevarer nattesøvnen. Hva er dine behov? Hvor mørkt må du ha det for å sove godt? Hvor kjølig liker du det? Hvordan ligger soverommet ditt i forhold til morgensolen? Det er viktig å gjøre seg noen tanker rundt dette før du bestemmer hva slags solskjerming du skal ha på soverommet.

Lystette gardiner

Det er viktig å være klar over at en helt lystett løsning er vanskelig å kombinere med lufting. For mange er det tilstrekkelig med en løsning som tar 80-85% av lyset. Plisségardiner, rullegardiner og lameller er alle gode løsninger for solskjerming på soverommet. Hva du bør velge er avhengig av hva slags vinduer du har, hvordan uttrykk du ønsker og hvilke behov du har

Lystette plisségardiner

Lystette plisségardiner har en lystetthet på 80-85%. Fordelen med en plisségardin er at du kan trekke den opp og ned – og plassere den akkurat der du ønsker på vinduet. Perfekt for deg som ønsker det mørkt om natten, men lyst om dagen – uten at folk kan se inn. Plisségardiner passer de fleste typer vinduer. De har et varmt uttrykk og bidrar til å lune rommet.

Lystette rullegardiner

En lystett rullegardin har omtrent den samme lystettheten som en plisségardin, men den kan bare trekkes ovenfra og ned. Rullegardiner passer til de fleste typer vinduer.
De er stilrene og delikate, men har et kjøligere uttrykk enn plisségardinen.

Plisségardiner og rullegardiner med sideskinner

Mye av lyset som kommer inn på soverommet kommer inn på sidene. Velger du lystette plisségardiner eller rullegardiner med sideskinner, unngår du at sidelyset reflekterer i vindusnisjen og tilbake i rommet. Gardinene holder seg strammere når du kjører dem ned i skinnene. Behold en liten åpning nederst, slik at du får luft inn. Rommet vil likevel bli behagelig mørkt.

Med sideskinner er gardinen spent fast og den vil holde seg i ro selv om det blåser. Dermed unngår du gardiner som «slår» inntil vinduskarmen med irriterende lyd mens du sover.

Du kan også få rullegardin med zipduk for mindre vinduer, når du drar den ned fester den seg i sideskinnene.

Lystette lameller

Ønsker du lamellgardiner, leverer vi også lystette lameller. Disse har en lystetthet på ca. 80 %. Lameller er spesielt godt egnet for soverom med store glassflater enten det er vinduer eller dører.

PS! Enkelte steder kan det være plagsomt å lufte på grunn av innsekter. Alle gardinene kan kombineres med insektsgardin om det skulle være behov for det. Myggnettingen sitter i en ramme som du kan dra opp og ned. Innsektene holdes ute, men luften kommer inn.

Tips! Sjokklufting på varme dager

På veldig varme dager, hvor solen steker dagen lang – kan det være smart å holde vinduet lukket. Spesielt i rom som ligger på solsiden. Selv om du føler du får luft når vinduet er åpent, vil varmen fra den oppvarmede veggen sige inn i vinduet. En skikkelig sjokklufting før legging er da en god måte å fylle rommet med frisk god luft før du skal sove, for så å lukke det igjen. Dette er spesielt viktig på barnerom, der barnet legger seg før solen går ned.

Med et mørkt og svalt soverom ligger alt til rette for en god natts søvn – selv på varme sommerdager. Både plisségardiner, rullegardiner og lameller får du i et stort utvalg av farger og design. Velg en løsning og et design som passer deg.

Sov godt!

*Kilde: Helsedirektoratet – Sov godt

5 års garanti
Alltid gratis befaring!
60 års erfaring